آشنایی با پمپ‌های آبرسانی

پمپ آبرسانی نوعی ماشین الکترومکانیکی است که برای انتقال انواع مختلف جریان آب مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت بهتر این بمب جهت افزایش فشار آب برای انتقال آن از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده می‌شود. بمب‌هایی که در سراسر جهان برای انتقال آب مورد استفاده قرار می‌گیرند در مصارف گوناگون شهری، صنعتی، کشاورزی و مسکونی کاربرد دارند. البته یکی از کاربردهای مهم دیگر پمپ آبرسانی انتقال در تصفیه خانه‌ها است. این پمپ‌ها اکثراً به صورت الکتریکی فعالیت می‌کنند اما ممکن است از منابع انرژی دیگر هم برای پشتیبانی از آنها استفاده شود. پمپ‌هایی که موتور بنزینی یا دیزلی دارند نمونه‌ای از این گونه محصولات هستند. ضمناً در برخی مناطق دورافتاده مانند مناطق کویری، می‌توان از پنل‌های خورشیدی برای تامین انرژی پمپ‌های کوچک استفاده کرد.

 

عملکرد پمپ آبرسانی چگونه است؟

برای اینکه از پمپ آبرسانی استفاده بهتری داشته باشید باید نحوه عملکرد آن را بدانید. این محصول معمولاً به دو حالت عمل می‌کند که عبارتند از:

  • دورانی: اگر از پمپ‌های دورانی در آبرسانی استفاده کنید باید به این نکته دقت داشته باشید که جابجایی آب در آنها بر اساس حرکت دورانی چرخ دنده خواهد بود. البته در کنار چرخ دنده، میل بادامک و پره‌ها نیز در عملکرد سیستم جابجایی سیال اثرگذار خواهند بود.
  • رفت و برگشتی: پمپ‌هایی که به صورت رفت و برگشتی عمل می‌کنند انتقال آب را به روش دوره‌ای انجام خواهند داد. در این سیستم‌ها معمولاً الکتروموتور نیروی محرک است. عملکرد این گونه پمپ‌ها به این شکل است که پیستون در آنها به یک سمت حرکت می‌کند و در درون سیلندر مکشی اتفاق می‌افتد که باعث نفوذ مکش سیال در داخل دریچه خواهد شد. پس از این اتفاق پیستون از طریق دریچه‌ای دیگر به سمت بیرون هدایت خواهد شد.
پمپ گریز از مرکز
پمپ گریز از مرکز

انواع مختلف پمپ‌های آبرسان

انواع مختلفی از پمپ آبرسانی وجود دارد که هر کدام شرایط متفاوتی را برای شما ایجاد می‌کنند. اگر قصد استفاده از پمپ آبرسان دارید بهتر است ابتدا با انواع مختلف آن آشنا شوید تا بهترین گزینه را انتخاب کنید:

  • پمپ گریز از مرکز: این پمپ‌های آبرسان با یک پروانه کار می‌کنند و مایع از طریق پروانه چرخان وارد می‌شود و با نیروی گریز از مرکز از انتهای پروانه به بیرون هدایت می‌گردد. در مورد این پمپ‌ها خوب است بدانید که فرایند آنها باعث افزایش سرعت و فشار سیال شده و آن را به سمت خروجی پمپ هدایت می‌کند.
  • پمپ‌های رفت و برگشتی: همانگونه که در بخش قبلی هم توضیح دادیم اینگونه پمپ‌ها از فرایند رفت و برگشتی پیروی می‌کنند. این محصولات پمپ‌های جابجایی مثبت هستند که دارای یک حفره در حال گسترش در سمت مکش دستگاه و یک حفره کاهشی در سمت فشار دستگاه هستند. پمپ آب با پر کردن متناوب حفره و سپس جابجایی مایع با حجم ثابت در هر چرخه، بدون توجه به فشار یا سر پمپ مورد استفاده کار می‌کند.
  • پمپ‌های شناور: مهمترین چیزی که در عملکرد پمپ‌ها تاثیرگذار است اصل پمپاژ شناور الکتریکی می‌باشد. این موضوع فشار جریان را کاهش می‌دهد که نهایتاً منجر به کاهش فشار در پایین محور خواهد شد. توجه داشته باشید که پمپ شناور در پایین محور قرار دارد و این اتفاق بر روی آن تاثیرگذار است. البته عملکرد این سیستم ممکن است برای شما از نظر هزینه گران تمام شود زیرا به کابل‌های برق ویژه احتیاج دارد.

 

مهمترین کاربردهای پمپ آبرسانی

استفاده از پمپ آبرسانی کاربردهای زیادی برای مصارف گوناگون دارد. مهمترین کاربردهای این محصول را با هم مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  • کشاورزی: بدون شک همه ما می‌دانیم که آب برای کشاورزی اهمیت بسیار زیادی دارد. آبی که برای کشاورزی استفاده می‌شود اغلب از چاه‌ها و رودخانه‌ها دریافت می‌گردد که برای استفاده مناسب از آن نیاز به دستگاه پمپ ضروری است. شما باید بهترین پمپ را برای این مصارف استفاده کنید و به نظر می‌رسد پمپ‌های گریز از مرکز برای کشاورزی ایده آل‌تر باشند.
  • صنعت: پمپ‌های آبرسانی فقط در کشاورزی کاربرد ندارند و از آنها در صنعت برای پمپاژ مایعات با ویسکوزیته بالا مثل روغن و رنگ هم استفاده می‌شود. معمولاً در صنایعی که نیاز به پمپ آبرسانی در آنها وجود دارد از پمپ‌های رفت و برگشتی استفاده می‌گردد.
  • فاضلاب: یکی از مهمترین کاربردهای این گونه پمپ‌ها استفاده از آنها برایخارج کردن فاضلاب است. طبیعتاً همه ما می‌دانیم که فاضلاب‌ها به چاه ریخته می‌شوند و طبیعتاً برای بیرون آوردن آنها نیاز به پمپاژ وجود دارد که در این مورد هم پمپ‌های آبرسان کاربرد دارند. استفاده از پمپ گریز از مرکز برای این مورد بهتر است.
  • بحران: جالب است بدانید که پمپ‌های آبرسانی برای شرایط بحرانی مثل سیل و نشت آب هم کاربردهای بسیار خوبی دارند.زمانی که آب در یک محیط انبار شود و ایجاد بحران کند شما می‌توانید با کمک پمپ‌های شناور آب را از آن محیط خارج کنید و شرایط را به حالت طبیعی برگردانید.
ارتفاع مکش
ارتفاع مکش

 

چگونه بهترین پمپ را انتخاب کنیم؟

برای اینکه بر اساس نیاز خودتان بهترین پمپ آبرسانی را انتخاب کنید باید به نکات مختلفی دقت داشته باشید. زمانی که می‌خواهید یک پمپ آب خریداری کنید باید موارد فنی آن را به طور دقیق بررسی کنید و با نیاز خودتان تطابق دهید. شما باید بررسی کنید که در چه مسافتی قرار است پمپ آب را مورد استفاده قرار دهید چرا که بر اساس آن باید پمپی را انتخاب کنید که طول شلنگ آن مناسب نیاز شما باشد. اگر در مسافت‌های طولانی کار می‌کنید، اضافه کردن یک پمپ هد بالا یک گزینه عالی است. نوع محیطی که قرار است در آن از پمپ استفاده کنید هم اهمیت زیادی دارد. مثلاً اگر قرار باشد در محیط‌های مسکونی این کار را انجام دهید باید به دنبال پمپ‌های عایق بگردید.

مورد دیگری که هنگام خرید بهتر است در مورد آن توجه بیشتری داشته باشید نوع انرژی مورد نیاز پمپ است. در حال حاضر پمپ‌های برقی و گازی در بازار موجود هستند که هر کدام کاربردهای خاص خودشان را دارند. معمولا پیشنهاد می‌شود برای محیط‌های داخلی از پمپ‌های برقی استفاده شود که هرچند قدرت کمتری نسبت به پمپ‌های گازی دارند اما نگهداری آنها آسان‌تر است و از طرفی گاز مونوکسید کربن منتشر نمی‌کنند. پمپ‌های گازی بیشتر برای محیط‌های باز مثل مزارع کاربرد دارند که برای انتقال آب در آنها نیاز به قدرت بیشتری است و انتشار مونوکسید کربن هم مشکلی در آنها ایجاد نمی‌کند.

 

لوازم جانبی مورد نیاز پمپ آبرسانی

معمولا کنار پمپ آبرسانی چندین وسیله به عنوان لوازم جانبی هم به فروش می‌رسد تا کارایی آن را افزایش دهد. اکثر این پمپ‌ها دارای یک شلنگ تخلیه، یک شلنگ ورودی، صافی مکش برای جلوگیری از ورود مواد جامد و آلاینده‌ها به پمپ هستند. گاهی اوقات ممکن است کیت شلنگ هم در کنار پمپ وجود داشته باشد. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که هر نوع پمپ آبرسان برای آنکه عملکرد بهتری داشته باشد ممکن است نیاز به وسایل مختلفی پیدا کند که شما می‌توانید آنها را هم تهیه کنید. چرخ یدکی، یک واحد هیدرولیک، یک مجموعه چرخ یا یک جعبه کنترل برای یک پلاگین الکتریکی از جمله همین موارد هستند.

پمپ گریز از مرکز
پمپ گریز از مرکز

 

در پمپ آبرسان چه اندازه‌گیری‌هایی مهم هستند؟

در پمپ آبرسانی اندازه‌گیری‌هایی هستند که اهمیت زیادی دارند. در هنگام استفاده از این سیستم شما باید به مواردی مثل هد لیفت (THL)، ارتفاع مکش (SH) و گالن در دقیقه(GPM)  توجه داشته باشید. این اندازه‌گیری‌ها به شما کمک می‌کنند تا در مدیریت مقدار آب موجود در پمپ و سرعت حرکت آن بهتر عمل کنید. هدلیفت فاصله عمودی است که از منبع آب به پمپ متصل می‌شود. ارتفاع مکش نیز ارتفاع کل از منبع آب تا مقصد نهایی را نشان می‌دهد. گالن در دقیقه نیز معیاری است که نشان می‌دهد پمپ در دقیقه چند گالن می‌تواند حرکت کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *